Održan okrugli stol „Strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – implementacija otvorenog učenja i učenja na daljinu“

Objavljeno: 28.09.2018

U srijedu, 26. rujna 2018. na Srcu je održan okrugli stol „Strateško odlučivanje u visokom obrazovanju – implementacija otvorenog učenja i učenja na daljinu“ čiji je cilj bio raspraviti o važnosti strateškog planiranja i odlučivanja o primjeni novih tehnologija u visokom obrazovanju.

Uz strateško planiranje, središnja je tema bila i implementacija e-učenja u visoko obrazovanje s ciljem unaprijeđenja visokog obrazovanja. Okrugli je stol otvorila prof. dr. sc. Blaženka Divjak, voditeljica projekta Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu (HigherDecision). Ona je govorila o motivaciji za pokretanje tog projekta, a član projektnog tima Nikola Kadoić pobliže je opisao metodologiju projekta te ostvarene rezultate.

Nakon uvodnog dijela u raspravu su se uključili panelisti: prof. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Hrvoje Gold, dekan, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr.sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstveno-istraživački rad, Fakultet organizacije informatike Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof.dr.sc. Zvonimir Šatalić, prodekan za nastavu Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, doc.dr.sc. Ani Grubišić, prodekanica za znanost, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu.

Teme o kojima se raspravljalo su:

  • jesu li i na koji način ustanove u sustavu visokog obrazovana započele sustavnu implementaciju e-učenja i koji su rezultati?
  • kako se donose odluke u visokom obrazovanju, koje su specifične karakteristike odlučivanja, načini odlučivanja, odluke koje se donose, koja su ograničenja?
  • koliko ustanova u sustavu visokog obrazovanja ima strategiju e-učenja i kako je osigurana sustavnost provođenja?
  • treba li implementacija novih tehnologija biti strateška odluka ustanove, resornog ministarstva ili države, ako da, koliko se provodi Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije u praksi na ustanovama u sustavu VO?
  • što je sve potrebno za sustavnu i uspješnu implementaciju novih tehnologija u obrazovni proces?
  • treba li nas brinuti što smo sve manje konkurentni u Europi i svijetu (gledajući broj online studija, te broj stranih studenata, virtualnu mobilnost na nacionalnoj i međunarodnoj razini)?
  • u što treba ulagati novac – u infrastrukturu, u kurikulume ili ljude?

Više informacije možete pročitati na mrežnim stranicama Srca.

Snimku okruglog stola možete pogledati na ovoj poveznici, a slike su dostupne na ovoj poveznici.